Ez az oldal sütiket használ
×
Urtica

Urtica
Video, 6’20”, 2022

A csalán sokoldalú gyom, már gyerekkorban beköltözik az ember képzeletébe. Valami, amibe nem szabad belenyúlni, mert megszúr: az érintkezés, a kapcsolódás rögtön fájdalommal jár. Egy növény, ami az általa okozott égő fájdalomról kapta a latin nevét (urtica), miközben jótékony élettani hatásainak listája sokkal hosszabb, mint bűnlajstroma. Vértisztító hatású, maga a csípése pedig reumaellenes. A csalánba nyúlás magában hordozza a természettel való találkozás ambivalenciáját: a felvilágosodás óta magunk mögött akarjuk hagyni a természetnek való kiszolgáltatottságot, és minden olyan tapasztalatot, amely erre emlékeztet. Az ökológiai válság árnyékában azonban másfajta megközelítésre van szükség: nyitottságra, és annak belátására, hogy mindenfajta kapcsolódás velejárója a fájdalom. A másik megismerése, a másikkal való gazdagodás nem lehetséges a határaink feloldása nélkül.

Az Urtica Hans Christian Andersen Vadhattyúk című meséjére épül. A királylány úgy mentheti meg hattyúvá varázsolt bátyjait, hogy csalánból páncélinget varr számukra. A varrás alatt azonban nem szisszenhet fel, nem szólalhat meg, nem adhat hangot a fájdalmának. A csaláning felszabadítja a hattyúkat és visszaadja embertestüket. A felszabadulás a fájdalmon keresztül, a fájdalom vállalása által lehetséges. A performatív videómunka egy csalánruha varrásának folyamatát mutatja be, amely fordított metamorfózishoz vezet. A növény érintése a nem emberi voltunkkal és animalitásunkkal való kapcsolódás lehetőségét rejti. A játék a hattyút idéző fehér köntössel az emberi lét és a bennünk lakozó ösztönös, állati lét közötti folyamatos oszcillációra játszik rá, amely a természeti világ részévé tesz minket. A performatív videómunka ennek létrejöttét mutatja be, a folyamat „kézzelfogható” lenyomata a varrott csalánanyag.

Kamera: Ofner Gergely, vágó: Králl Eszter

A videó itt érhető el.

Az Urtica című videómunka a Kisapátiban megrendezett Umwelt Art & Science Summer Academy 2022 programjának keretében jött létre.
2022 októberében a New York-i Koda House adott lehetőséget egy kiállításra a Residency Unlimited művészeti rezidencia jóvoltából. (Koda House, Governors Island, NYC; October 30 – November 12).

2022
performatív videómunka
6'20"