Ez az oldal sütiket használ
×
Testtelen tánc (2015)

„Olvass verseket oly nyelveken is, amelyeket nem értesz. Ne sokat, mindig csak néhány sort, de többször egymásután. Jelentésükkel ne törődj, de lehetőleg ismerd az eredeti kiejtésmódjukat, hangzásukat. Így megismered a nyelvek zenéjét, s az alkotó-lelkek belső zenéjét. S eljuthatsz oda, hogy anyanyelved szövegeit is olvasni tudod a tartalomtól függetlenül is; a vers belső, igazi szépségét, testtelen táncát csak így élheted át." (Weöres Sándor: A versről)

A Testtelen tánc egy 15 felvételből álló versvideó-sorozat, melynek keretében külföldiek olvasnak fel magyar verseket. Az elnevezés Weöres Sándor szorosan kapcsolódó idézetéből származik és a szavak értelmét figyelmen kívül hagyó, a puszta hangzásból adódó szépségre reflektál.

Mindig kíváncsi voltam, hogy hangzik a magyar nyelv kívülről. Néhányszor meg is kérdeztem a külföldi ismerőseimet, milyennek találják. Általában azt a választ kaptam, hogy erre a kérdésre nem lehet válaszolni, illetve olyan “hibridnek" tűnik, nehezen felismerhető, nem hasonlít semmihez, izolált.

Szűk egy évet töltöttem Párizsban 2014-2015-ben, és a végéhez közeledve szerettem volna, ha marad az időszaknak nyoma. Ezért úgy döntöttem, megfordítom a kérdést: azzal, hogy felkértem külföldieket a magyar versek felolvasására, megpróbáltam közelebb vinni hozzájuk a nyelvet és egy kicsit a magyar irodalmat is. Ezzel elrugaszkodtam a weöresi alapgondolattól, hiszen a casting során nem állítottam feltételül a magyar nyelvnek és hangzásának ismeretét.

Ellenkezőleg: olyan személyeket kértem fel, akik biztosan nem tudnak magyarul, így a videók még inkább tükrözhetik azt a multikulturális gazdagságot, ami itt körülvesz. Helyszínül a szereplők otthonát, kedvenc helyeit igyekszem választani, mert egyrészt így könnyebb számukra a szöveggel való azonosulás (hazaviszik a szöveget) és mert a kivágások sokat elárulhatnak a szereplőkről kulturális hátteréről is.

A felkért személyek a videó során saját hangzókészletükkel próbálják meg előadni a szövegeket. Több verzió is készül minden versből, a felvételsorozat elején a tartalom ismerete nélküli első találkozást rögzítem, később elmagyarázom a tartalmat és az összetartozó gondolati egységeket. Az itt közzétett videók a végső felvételek egyikei, ahol az előadók már nagyjából ismerik a versek gondolat – és hangulatvilágát. A projekt legvégén felolvasom az előadóknak a szövegeiket magyarul.

Interjú:
https://litera.hu/magazin/interju/versek-akcentussal.html

vimeo.com/user26844742
testtelentanc.tumblr.com
www.facebook.com/testtelentanc

2014
Versvideó-sorozat