Ez az oldal sütiket használ
×
Körtefa a Belső-tó szigetén

Hangséta Kokóval, Borival és Mari nénivel

Egy főként a vendéglátásból élő táj reprezentációja legtöbbször kimerül azokban a szolgáltatásokban, amelyeket az oda látogatók számára nyújt. Tihanyban többek között a Bencés Apátság, a pazar balatoni látkép és a levendulamezők tartoznak a tipikusan ábrázolt látványosságok közé. Egy település ilyesfajta képi redukciója azt is eredményezi, hogy kitakarja a látogató számára a színfalak mögé bújtatott életközösséget, az ott élő emberek mindennapjait és perspektíváját, valamint azt az ökoszisztémát, amely otthont ad a turisták feltöltődésének.

Ki hinné például, hogy a Belső-tó közepén a szárazság idején előbukkanó kis sziget tetején egykor körtefa állt? Vagy tán almafa volt? Hogy került egy pad a tó közepére az orosz megszállás idején és honnan hozták a halakat, amíg közkedvelt halastóként működött a víz? Kinek köszönhetően kerültek a sétakört övező ezüstfák a partra és vannak-e nőstények a szürkemarhák között? A levendulavirágok lilába öltöztetett dombjain miért nem termelnek többé bort? A séta ilyen kérdéseken keresztül enged betekintést a halászfalu múltjába és jelenébe, társadalmi és ökológiai mozgásaiba. Bori, Kokó és Mari néni vezet minket a helyiek emlékezetének tájaiba.

Közreműködők:

Tihanyi résztvevők:
Kántás Borbála
Kovács István (Koko)
Mari néni (Malkó Imréné)

Felolvasó: Kiss Lóránt

A "Körtefa a Belső-tó szigetén" hangséta Zilahi Anna és a PAD Alapítvány szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával valósul meg.

2023
hangséta
35"